Zwyczaj dzielenia się opłatkiem

Wypieczone w specjalnych podgrzanych szczypcach ciasto z pszennej maki, bez dodatku drożdży i soli, w postaci cienkiego płatka. Wzory ryte na żelaznych szczypcach przedstawiały sceny Bożego Narodzenia, pokłon Trzech Króli, postaci aniołków. Opłatki w Polsce początkowo sporządzali zakonnicy, a od XV w. zajmowali się tym świeccy, zwłaszcza organiści. Dzielenie się opłatkiem podczas Wigilii nawiązuje do archaicznego zwyczaju łamania się chlebem podczas wspólnej uczty pojednania. W regionie przeworskim wciąż praktykowany jest zwyczaj dzielenia się opłatkiem posmarowanym miodem. Życzenia składane podczas łamania się opłatkiem: „Obyśmy się za rok zadzielali, tak jak tu dziś, oby nas nie ubyło, a przybyło.” Z kawałków kolorowych (przeznaczonych dla zwierząt domowych) i białych opłatków wykonywano po wieczerzy tzw. „światy” – sferyczne ozdoby zawieszane u powały. Na kawałkach opłatka znajdujących się na stole wigilijnym, gospodyni stawia naczynia z potrawami wigilijnymi. Po zjedzeniu, gospodarz zagląda pod naczynie i sprawdza czy opłatek przylepił się do dna – co jest przepowiednią urodzaju na rośliny, z których przygotowano potrawę. Na zdjęciu: opłatki z „PIEKARNI OPŁATKÓW LITURGICZNYCH I ŚWIĄTECZNYCH – EWA PIĄTEK – PRZEWORSK”.

Źródło: https://www.facebook.com/pages/Muzeum-w-Przeworsku-Zesp%C3%B3%C5%82-Pa%C5%82acowo-Parkowy/487969641278895?fref=ts

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
Przeczytaj poprzedni wpis:
NAUCZYCIELSKIE ŚLUBOWANIE

„Ślubuję rzetelnie pełnić mą powinność nauczyciela wychowawcy i opiekuna młodzieży, dążyć do pełni rozwoju osobowości ucznia i własnej, kształcić i

Zamknij